فهرست مطالب

پژوهش های برنامه و توسعه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • توحید فیروزان سرنقی*، محمدرضا منجذب، لیلا خسروی صفحات 7-36

    توجه به توسعه منطقه ای و محرومیت زدایی از اولویت های توسعه بوده و در برنامه های مختلف توسعه اقتصادی کشور بدان تاکید شده است. از نمودهای بارز این نوع از توسعه ایجاد و شکل گیری شرکت ها و کارخانجات صنعتی در مناطق مختلف کشور است. از این نظر ارزیابی تجربه شرکت داری بانک ها و مشارکت بانک ها در سهام شرکت ها می تواند سودمند باشد و تحت شرایطی برای برخی مناطق کشور و با نگاه توسعه ای می توان آن را به کار بست. مقاله حاضر بر این مبنی به بررسی ساختار سهامداران و نقش بانک ها در شرکت های مشخصی از جمله سیمان، داروسازی و صنایع شیمیایی می پردازد و با توجه به صنایع مختلف و برخی تجربه ها پیشنهاداتی را ارایه می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر سهامداری بانک ها بر عملکرد بنگاه های اقتصادی بوده و مطالعه بر پایه تحلیل های اقتصادسنجی داده های پانلی و مدلهای مختلف و با استفاده از داده های 26 شرکت تولیدی بورسی و در بازه زمانی 1388 تا 1392 انجام گرفته است. طبق نتایج، حضور بانک ها در شرکت ها تاثیر مثبتی بر عملکرد شرکت ها داشته و البته اندازه و میزان این تاثیرگذاری در صنایع مختلف و با توجه به نوع بانک متفاوت است.

    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، سهامداری بانک، عملکرد شرکت، شرکت های بورسی، نظام بانکی
  • محمود مشهدی احمد* صفحات 37-78

    اقتصاد نهادگرا یکی از سنت های مهم اقتصادی است که به خاطر مطالعات خط شکنانه بنیانگذاران خود و به واسطه شناسایی حفره ها و خلاهای فلسفی و نظری اقتصاد ارتدوکس، نه تنها سنت جریان اصلی علم اقتصاد را به چالش کشید بلکه افق های تازه ای را بر روی این حوزه از معرفت بشری گشود. از وبلن، کامنز و میچل عموما به عنوان اصلی ترین بنیانگذاران اقتصاد نهادگرا یاد می شود. کسانی که در اوایل قرن بیستم با تلاش های فلسفی و نظری خود رویکرد نهادگرایی را پایه گذاری کردند. نظر به اهمیت کارهای علمی این افراد در علم اقتصاد در این مقاله تلاش خواهد شد که برخی از مهم ترین دستاوردهای علمی آنها مورد تامل و بررسی قرارگیرد. البته، این کار در دو سطح انجام خواهد شد. در ابتدا، اندیشه های این سه اقتصاددان به شکلی مجزا مورد توجه و بررسی قرار خواهد گرفت و برخی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده آراء و اندیشه های آنها واکاوی خواهد شد. در ادامه، به واسطه استقلال نسبی این سه اندیشمند برجسته، به مقایسه و تحلیل تطبیقی ایده ها و تفکرات آنها خواهیم پرداخت تا از این طریق برخی از شباهت ها و تفاوت های آن ها را مشخص سازیم.

    کلیدواژگان: اقتصاد نهادگرا، وبلن، کامنز، میچل
  • زهرا عزیزی*، منصوره منصوری کاسوائی صفحات 79-103

    حرکت کشورها به سمت توسعه تجارت سبب کاهش مالیات های مستقیم تجاری و جایگزینی آنها با مالیات های داخلی نظیر مالیات بر ارزش افزوده شده است. استفاده از مالیات بر ارزش افزوده با هدف کمرنگ نمودن محدودیت های تجاری موضوع اثر گذاری آن بر تجارت را دارای اهمیت نموده است. نظریات متفاوتی در رابطه با اثرگذاری مالیات ارزش افزوده بر تجارت وجود دارد که اغلب نتایج یکسانی را در بر نمی گیرند. مطالعات تجربی اندکی نیز در این رابطه انجام شده است که از نظر شمول محدود اند. از اینرو در این مقاله تاثیر مالیات ارزش افزوده بر تجارت در 52 کشور شامل 10 کشور صادرکننده نفت و 42 کشور غیرصادرکننده نفت طی دوره 2015-2000 مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور دو الگوی صادرات و حجم تجارت برای داده های کشورهای منتخب برآورد گردیده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مالیات بر ارزش افزوده دارای اثر منفی و معنادار بر تجارت و صادرات در هر دو گروه کشورهای مورد مطالعه است. اما اثر منفی آن در کشورهای صادرکننده نفت بیشتر از کشورهای غیرصادرکننده بوده است.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، تجارت، صادرات، الگوی داده های پانل، کشورهای صادرکننده نفت
  • شعله باقری پرمهر، زهرا رحمانی* صفحات 105-130

    در سال های اخیر رشد بیکاری و بروز پدیده ای به نام رشد بدون اشتغال در بسیاری از کشورها یک مشکل اساسی بوده است، هرچند که ریشه ایجاد آن در هر کشوری می تواند متفاوت باشد، بررسی آمارهای اقتصادی ایران نشان می دهد تغییرات اشتغال از دهه 1380 تا سال 1395 در اغلب سال ها هم سو با رشد اقتصادی نبوده است. از این رو در این پژوهش به بررسی این فرضیه پرداخته شده است که آیا رابطه رشد اقتصادی و اشتغال در اقتصاد ایران رو به کاهش است؛ به عبارت دیگر آیا می توان ادعا کرد که اقتصاد ایران از مشکل رشدهای اقتصادی ناتوان در ایجاد اشتغال رنج می برد. برای این بررسی با استفاده از مدل تغییرات زمانی در قالب الگوی فضا-حالت و تصریح رابطه اشتغال با کمک متغیرهای توضیحی رشد اقتصادی، جمعیت فعال، دستمزد واقعی، درآمد نفتی و تورم، طی سال های 1395-1357 به بررسی پدیده رشد بدون اشتغال پرداخته شد. طی تخمین الگو میزان و جهت اثرگذاری متغیرهای توضیحی بر اشتغال و همچنین ضریب اثرگذاری رشد اقتصادی بر اشتغال برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که رابطه رشد اقتصادی و اشتغال طی دوره مورد بررسی ثابت نبوده و در دهه 1390 رابطه این دو متغیر منفی شده است.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، اشتغال، قانون اوکان، رشد بدون اشتغال، فضا-حالت
  • حمیدرضا بهمن پور خالصی*، احسان علی پوری صفحات 131-160

    ناکارآمدی مناطق در مواجه با شوک های اقتصادی و تاثیر جدی این شوک ها بر تمامی وجوه توسعه ، باعث شد تا مفهوم کلی تاب آوری به عنوان توانایی ایستادگی، مطابقت پذیری و احیا پس از شوک تعریف شود. هر چند که از ترویج این مفهوم مدت ها می گذرد، اما اینگونه به نظر می رسد که چارچوب عملیاتی برای مطالعه این مفهوم در مقیاس برنامه ریزی منطقه ای وجود ندارد. از این رو با مرور ادبیات نظری، از شش خرده مفهوم شامل "تنوع و وابستگی اقتصادی"،"میزان تعاملات منطقه"،"شکل و تعامل بخش های اقتصادی"،"نوآوری منطقه ای"،"شرایط بنگاه های منطقه"و "شرایط خانوار های منطقه" برای ساخت این چارچوب بهره گرفته شد، تا از طریق مجموعه روش های ضریب مکانی، تغییر-سهم، داده-ستانده، تجزیه و تحلیل پوششی داده ها و آنتروپی مورد سنجش قرار گیرند. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان می دهد که استان تهران نسبت به سطح ملی دارای ظرفیت تاب آوری بیشتری است، که علت اصلی این وضعیت میزان بالای نوآوری، بهره وری، قدرت تنوع اقتصادی و تعداد شبکه های خوشه در استان تهران است.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، تاب آوری منطقه ای، چارچوب عملیاتی، شوک اقتصادی، استان تهران
  • فرهاد جوان*، سیروس حجت شمامی، محمد سیفی زاده صفحات 161-186

    مطالعات آینده پژوهی با صنعت گردشگری می تواند جایگاه درخوری برای پژوهش در عرصه گردشگری شهری پدید آورد. پژوهش حاضر در پی واکاوی پیشران های کلیدی موثر بر توسعه گردشگری شهر رشت با رویکرد آینده پژوهی است. تحیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات و نتایج نهایی، پژوهشی کیفی محسوب می شود. برای انجام این پژوهش ابتدا 34 عامل به عنوان عوامل اصلی در غالب 5 بعد(زیست محیطی، اجتماعی-فرهنگی، برنامه ریزی-نهادی، زیرساختی-رفاهی، اقتصادی) استخراج شد و سپس با استفاد از روش دلفی عوامل پیشران شناسایی شدند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل اثرات متقابل در نرم افزار MICMAC استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که باتوجه به وضعیت پراکندگی متغیرها، توسعه گردشگری کلانشهر رشت ناپایدار است. در ادامه رتبه بندی عوامل کلیدی صورت گرفت که متغیرهای توسعه روابط با همسایگان، حیات جانوری، وجود مراکز خرید، به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار گرفتند. طبق بررسی های صورت گرفته در این حوزه، تاکنون مطالعه ای در ارتباط با آینده پژوهی توسعه گردشگری محدوده مورد مطالعه صورت نگرفته است، در نهایت چهار سناریو برای وضعیت آینده توسعه صنعت گردشگری کلانشهر رشت ارایه شد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، کلانشهر رشت، آینده پژوهی، پیشران های کلیدی
|
  • Towhid Firoozan Sarnaghi *, Mohammad Reza Monjazeb, Leila Khosravi Pages 7-36

    Regional development and deprivation is one of the priorities of development programs and has been emphasized in various economic development plans of the IRAN. One of the prominent examples of this type of development is the establishment and formation of industrial companies and factories in different regions of the country. From this point of view, evaluating the experience of banks Ownership and shareholding can be useful and can be applied under conditions for some regions of the country and with a development perspective. The present paper examines the role of banks in specific companies such as cement, pharmaceuticals and chemicals and offers suggestions regarding different industries and some experiences. The purpose of study was to investigate the effect of bank equity on the performance of enterprises. this study is based on econometric analysis and using the data of 26 listed companies in the period 2009 to 2013. results shows that Bank’s shareholding have a significant and positive impact on the performance of companies, as well as the type of bank shareholders, type of industry and sanctions have different and significant impact on performance.

    Keywords: Ownership structure, bank ownership companies, performance, Stock Company, Banking System
  • Pages 37-78

    Institutional economics is one of the most important economic traditions that not only challenged the mainstream economics but also opened up new horizons in the domain of economic knowledge by identifying the philosophical and theoretical outlets and gaps of orthodox economics through its path-breaking studies. Veblen, Commons and Mitchell are generally cited as the main founders of institutional economics. Those who in the early twentieth century established their institutional approach with their huge philosophical and theoretical efforts. Considering the importance of their scientific work in economics,, this article will attempt to reflect on some of their most important scientific achievements. Of course, this will be done on two levels. First, the ideas of these three economists will be discussed separately, and some of the most important components of their ideas will be analyzed. In the following, and because of the relative independence of these three prominent thinkers, we will compare their thoughts and ideas in order to identify some of their similarities and differences.

    Keywords: Institutional Economics, Veblen, Commons, Mitchell
  • Zahra Azizi *, Mansooreh Mansoori Pages 79-103

    Moving countries toward trade development has led to a reduction in direct trade taxes and replaced them with domestic taxes such as value added tax (VAT). The use of value added tax with a view to curbing trade restrictions has had an important bearing on its impact on trade. There are different views on the impact of VAT on trade which often do not include the same results. There are few empirical studies in this regard that are limited in scope, too. Hence, in this paper, the impact of value added tax on trade in 52 countries, including the 10 oil exporting countries and 42 non-oil exporting countries during the period 2000-2015, has been studied. For this purpose, two models of exports and trade are estimated for the data of selected countries. The results indicate that value added tax has a negative and significant effect on trade and exports in both countries. But its negative impact on oil exporting countries is higher than non-exporting countries.

    Keywords: Value Added Tax, Trade, Export, panel data, Oil Exporting Countries
  • Sholeh Bagheri Pormehr, Zahra Rahmani * Pages 105-130

    In recent years, the growth of unemployment and the phenomenon of "jobless growth" has been a major problem in many countries, although the root of it can vary from country to country. The survey of Iran's economic data reveals that since the decade of the 1380s, changes employment has not been the same as economic growth for many years. Therefore, in this research, the hypothesis is examined whether the relationship between economic growth and employment in the Iranian economy is declining; in other words, can it be claimed that the Iranian economy is incapacitated by the economic difficulties of creating suffering takes for this study, using the time-varying model in the form of space-state model and clarifying the employment relationship with the help of explanatory variables of economic growth, active population, real wages, oil revenues and inflation, examined the phenomenon of jobless growth during the years 1357-1395 paid. During the model estimation, the amount and effect of explanatory variables on employment as well as the effect of economic growth on employment have been estimated. The results indicate that the relationship between economic growth and employment during the period under review was not constant and in the decade of 1390 the relationship between these two variables was negated.

    Keywords: Economic Growth, employment, Okun’s Law, Jobless Growth, Space-State Model
  • Hamidreza Bahmanpour Khalesi *, Ehsan Alipoori Pages 131-160

    Planning regions always face many demanding situations that can deter regional perspective and goals; due to this fact, the resilience notion is becoming more and more topical concept in planning. It seems that in Iran there is no integrated framework for assessing regional resilience, especially from an economic perspective; therefore, the aim of this article is set to define a resilient economy framework at the regional scale. Based on library study and relevant stockholders' opinions, six main criteria considered, followed by some sub-criteria, namely “the variety and dependency of the economy”, “regional relation type with the external environment”, “the rate of dependency to innovation”, “the condition of regional firms”, “the condition of regional families”, “the type of regional economic sectors connections”, and “good governance". Our analyses showed that the Tehran region faced a long shock, about five years and the recovery process was much faster than the national level. However, the national level experienced three short shocks between 2006-2007, 2009-2010, and 2011-2012 years. These shocks were short and periodically happened; thus, this situation led to weakening the resilience capacity. Overall, the Tehran region is more resilient than the national level, mainly thanks to innovation, productivity, power of economic variety, and numbers of modules.

    Keywords: Operational Framework, Economic Shock, Resilient economy, regional resilience, Tehran Province
  • Farhad Javan *, Sirous Hojjat, Mohammad Seyfizadeh Pages 161-186

    linking of futures studies with the tourism industry can create a suitable position for research in the field of urban tourism. The present study is seeking to analyze of key affecting propellants on the development of tourism in Rasht city with future studies approach. The present study in terms of purpose is qualitative and in terms of data collection method and final results is applied. To conduct this research, 34 factors were extracted as the main factors in 5 dimensions (environmental, socio-cultural, planning-institutional, infrastructure-welfare, economic) and Then the propellants factors were identified by using the Delphi method. For data analysis, the interaction analysis method was used in MICMAC software. The results of the study indicate that due to the distribution of variables, tourism development in the Rasht metropolis is unstable. Then the key factors were ranked that the variables of development of relations with neighbors, animal life, the existence of shopping centers, were ranked first to third, respectively. According to the studies conducted in this field, so far no study has been conducted in relation of tourism development futures studies in the studied area. Finally, four scenarios were presented for the future studies of the tourism industry in the Rasht metropolis.

    Keywords: Tourism Development, Rasht metropolis, Future Studies, Key Propellants